Code: BRC0004A
Description: Bread, white wheat flour, bakery, sandwich, Brazil (average of several types) << Pão, c/ farinha de trigo refinada, de padaria, hamburguer/hot dog/leite, Brasil (média de diferentes tipos), >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.
| Component | Units | Value for 100 g | Standard deviation | Minimum Value | Maximum Value | Number of data used | References | Data type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Energy | kJ | 1233 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kJ | 493 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kcal | 116 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kcal | 291 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Moisture | g | 70,2 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Moisture | g | 28,7 | 2,69 | 25,8 | 31,0 | 3 | 4,1681 | Analítico |
| Total carbohydrates | g | 20,6 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Total carbohydrates | g | 56,2 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Available carbohydrates | g | 17,7 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Available carbohydrates | g | 53,4 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Proteins | g | 6,07 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Proteins | g | 9,39 | 0,89 | 8,40 | 10,1 | 3 | 4,1681 | Analítico |
| Lipids | g | 1,76 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Lipids | g | 3,87 | 0,93 | 2,84 | 4,63 | 3 | 4,1681 | Analítico |
| Fiber | g | 2,87 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Fiber | g | 2,84 | 0,37 | 2,43 | 3,14 | 3 | 4,1681 | Analítico |
| Alcohol | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Alcohol | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Ash | g | 1,33 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Ash | g | 1,82 | 0,24 | 1,55 | 2,00 | 3 | 4,1681 | Analítico |
| Cholesterol | mg | 9,45 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Cholesterol | mg | 22,6 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Total saturated fatty acids | g | 0,47 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Total saturated fatty acids | g | 1,09 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Total monounsaturated fatty acids | g | 0,48 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Total monounsaturated fatty acids | g | 0,95 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Total polyunsaturated fatty acids | g | 0,51 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Total polyunsaturated fatty acids | g | 0,95 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Trans fatty acids | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Trans fatty acids | g | 0,08 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Calcium | mg | 10,8 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Calcium | mg | 49,6 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Iron | mg | 3,63 | - | - | - | - | - | Estimado |
| Iron | mg | 2,67 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Sodium | mg | 137 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Sodium | mg | 413 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Magnesium | mg | 36,3 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Magnesium | mg | 21,3 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Phosphor | mg | 78,9 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Phosphor | mg | 96,7 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Potassium | mg | 333 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Potassium | mg | 87,6 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Manganese | mg | 0,66 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Manganese | mg | 0,30 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Zinc | mg | 0,47 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Zinc | mg | 2,05 | - | 1,44 | 2,66 | 2 | 1681,1747 | Analítico |
| Copper | mg | 0,12 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Copper | mg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Selenium | mcg | 5,50 | - | - | - | 1 | 1745 | Analítico |
| Selenium | mcg | 0,99 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Vitamin A | mcg | 37,9 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Vitamin A | mcg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Vitamin A | mcg | 134 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Vitamin A | mcg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Vitamin D | mcg | 0,00 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Vitamin D | mcg | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | 0,32 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | 0,27 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Thiamine | mg | 0,06 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Thiamine | mg | 0,08 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Riboflavin | mg | 0,12 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Riboflavin | mg | 0,04 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Niacin | mg | 0,75 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Niacin | mg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Pyridoxine (B6) | mg | 0,14 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Pyridoxine (B6) | mg | 0,02 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Cobalamin (B12) | mcg | 2,46 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Cobalamin (B12) | mcg | 0,22 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Vitamin C | mg | 4,74 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Vitamin C | mg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Folate | mcg | 86,3 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Folate | mcg | 124 | - | - | - | - | - | Estimado |
| Added salt | g | 0,05 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Added salt | g | NA | - | - | - | - | - | - |
| Added sugar | g | 0,32 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Added sugar | g | NA | - | - | - | - | - | - |
| Added fat | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Added fat | g | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vegetable protein | g | 3,16 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Vegetable protein | g | NA | - | - | - | - | - | - |
| Animal protein | g | NA | - | - | - | - | - | - |
| Animal protein | g | 2,90 | - | - | - | - | - | Calculado |
Data source:
4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.