Code: BRC0004A
Description: Bread, white wheat flour, bakery, sandwich, Brazil (average of several types) << Pão, c/ farinha de trigo refinada, de padaria, hamburguer/hot dog/leite, Brasil (média de diferentes tipos), >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ1233-----Calculado
EnergykJ493-----Calculado
Energykcal116-----Calculado
Energykcal291-----Calculado
Moistureg70,2-----Calculado
Moistureg28,72,6925,831,034,1681Analítico
Total carbohydratesg20,6-----Calculado
Total carbohydratesg56,2-----Calculado
Available carbohydratesg17,7-----Calculado
Available carbohydratesg53,4-----Calculado
Proteinsg6,07-----Calculado
Proteinsg9,390,898,4010,134,1681Analítico
Lipidsg1,76-----Calculado
Lipidsg3,870,932,844,6334,1681Analítico
Fiberg2,87-----Calculado
Fiberg2,840,372,433,1434,1681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Alcoholg0,00-----Calculado
Ashg1,33-----Calculado
Ashg1,820,241,552,0034,1681Analítico
Cholesterolmg9,45-----Calculado
Cholesterolmg22,6---11681Analítico
Total saturated fatty acidsg0,47-----Calculado
Total saturated fatty acidsg1,09---11681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg0,48-----Calculado
Total monounsaturated fatty acidsg0,95---11681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsg0,51-----Calculado
Total polyunsaturated fatty acidsg0,95---11681Analítico
Trans fatty acidsg0,00-----Calculado
Trans fatty acidsg0,08---11681Analítico
Calciummg10,8-----Calculado
Calciummg49,6---11681Analítico
Ironmg3,63-----Estimado
Ironmg2,67-----Calculado
Sodiummg137-----Calculado
Sodiummg413---11681Analítico
Magnesiummg36,3-----Calculado
Magnesiummg21,3---11681Analítico
Phosphormg78,9-----Calculado
Phosphormg96,7---11681Analítico
Potassiummg333-----Calculado
Potassiummg87,6---11681Analítico
Manganesemg0,66-----Calculado
Manganesemg0,30---11681Analítico
Zincmg0,47-----Calculado
Zincmg2,05-1,442,6621681,1747Analítico
Coppermg0,12-----Calculado
Coppermgtr---11681Analítico
Seleniummcg5,50---11745Analítico
Seleniummcg0,99-----Calculado
Vitamin Amcg37,9-----Calculado
Vitamin Amcgtr---11681Analítico
Vitamin Amcg134-----Calculado
Vitamin Amcgtr---11681Analítico
Vitamin Dmcg0,00-----Calculado
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,32-----Calculado
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,27---11742Atribuído
Thiaminemg0,06-----Calculado
Thiaminemg0,08---11681Analítico
Riboflavinmg0,12-----Calculado
Riboflavinmg0,04---11681Analítico
Niacinmg0,75-----Calculado
Niacinmgtr---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,14---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,02-----Calculado
Cobalamin (B12) mcg2,46-----Calculado
Cobalamin (B12) mcg0,22---11742Atribuído
Vitamin Cmg4,74-----Calculado
Vitamin Cmgtr---11681Analítico
Folatemcg86,3-----Calculado
Folatemcg124-----Estimado
Added saltg0,05-----Calculado
Added saltgNA------
Added sugarg0,32-----Calculado
Added sugargNA------
Added fatg0,00-----Calculado
Added fatgNA------
Vegetable proteing3,16-----Calculado
Vegetable proteingNA------
Animal proteingNA------
Animal proteing2,90-----Calculado

Data source:

4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).