Code: BRC0004D
Description: Butter (average of several samples, with salt and unsalted), Brazil << Manteiga (média várias amostras, c/ e s/ sal), Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.
| Component | Units | Value for 100 g | Standard deviation | Minimum Value | Maximum Value | Number of data used | References | Data type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Energy | kJ | 2768 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kcal | 673 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Moisture | g | 23,8 | 17,8 | 13,6 | 50,5 | 4 | 17,228,342,348,1681 | Analítico |
| Total carbohydrates | g | 0,52 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Available carbohydrates | g | 0,52 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Proteins | g | 0,39 | 0,21 | 0,12 | 0,62 | 4 | 17,228,342,348,1681 | Analítico |
| Lipids | g | 74,4 | 18,4 | 46,9 | 86,0 | 4 | 17,228,342,348,1681 | Analítico |
| Fiber | g | 0,00 | - | - | - | 4 | 17,228,342,348,1681 | Assumido |
| Alcohol | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Ash | g | 0,93 | 0,61 | 0,05 | 1,37 | 4 | 17,228,342,348,1681 | Analítico |
| Cholesterol | mg | 147 | - | 29,0 | 213 | 2 | 1681 | Analítico |
| Total saturated fatty acids | g | 44,9 | - | 34,1 | 51,5 | 2 | 1681 | Analítico |
| Total monounsaturated fatty acids | g | 21,2 | - | 20,4 | 21,9 | 2 | 1681 | Analítico |
| Total polyunsaturated fatty acids | g | 1,35 | - | 1,20 | 1,50 | 2 | 1681 | Analítico |
| Trans fatty acids | g | 3,06 | - | 2,82 | 3,30 | 2 | 1681 | Analítico |
| Calcium | mg | 5,78 | 3,18 | 3,61 | 9,42 | 3 | 342,1681 | Analítico |
| Iron | mg | 0,08 | - | - | 0,15 | 2 | 1681 | Analítico |
| Sodium | mg | 324 | 293 | 3,85 | 578 | 3 | 342,1681 | Analítico |
| Magnesium | mg | 1,45 | - | 1,43 | 1,47 | 2 | 1681 | Analítico |
| Phosphor | mg | 17,4 | - | 7,07 | 27,7 | 2 | 1681 | Analítico |
| Potassium | mg | 9,99 | - | 5,20 | 14,8 | 2 | 1681 | Analítico |
| Manganese | mg | tr | - | - | - | 2 | 1681 | Analítico |
| Zinc | mg | tr | - | - | - | 2 | 1681 | Analítico |
| Copper | mg | 0,02 | - | - | 0,04 | 2 | 1681 | Analítico |
| Selenium | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vitamin A | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vitamin A | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vitamin D | mcg | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | 2,13 | - | - | - | - | 1742 | Assumido |
| Thiamine | mg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Riboflavin | mg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Niacin | mg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Pyridoxine (B6) | mg | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Cobalamin (B12) | mcg | 0,16 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Vitamin C | mg | tr | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Folate | mcg | 2,79 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Added salt | g | NA | - | - | - | - | - | - |
| Added sugar | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added fat | g | 64,4 | - | - | - | - | 17,228,342,348,1681 | Analítico |
| Vegetable protein | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Animal protein | g | 0,39 | 0,21 | 0,12 | 0,62 | 4 | 17,228,342,348,1681 | Analítico |
Data source:
17 - Gioielle LA, Baruffaldi R, Schuch R, Otaki E. Caracterização de margarinas brasileiras. Boletim SBCTA. 1983; 17(4): 369-79.228 - Torres EAFS, Campos NC, Duarte GML, et al. Composição centesimal e valor calórico de alimentos de origem animal. Ciênc Tecnol Aliment. 2000; 20(2): 145-50.
342 - Teixeira Produtos Alimentícios Ltda. Dados analíticos internos.
348 - TECAM Laboratórios. Dados analíticos internos.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/