Code: BRC0006C
Description: Banana, raw (average of different varieties), BrazilMusa spp. << Banana, in natura (média diferentes variedades), Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ462-----Calculado
Energykcal109-----Calculado
Moistureg71,15,1260,878,0134,19,51,247,1279,1681Analítico
Total carbohydratesg26,7-----Calculado
Available carbohydratesg24,5-----Calculado
Proteinsg1,270,210,951,75134,51,19,247,1279,1681Calculado
Lipidsg0,190,160,000,50134,51,19,247,1279,1681Analítico
Fiberg2,240,621,463,53124,51,19,247,1681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,780,100,621,01134,51,19,247,1279,1681Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,06----1742Calculado
Total monounsaturated fatty acidsgtr----1742Calculado
Total polyunsaturated fatty acidsgtr----1742Calculado
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg4,291,711,887,5611801,1279,1681Analítico
Ironmg0,320,090,200,4581279,1681Analítico
Sodiummgtr-tr0,9481279,1681Analítico
Magnesiummg31,07,5123,750,911801,1279,1681Analítico
Phosphormg23,04,3915,828,771279,1681Analítico
Potassiummg34658,826443681279,1681Analítico
Zincmg0,170,050,120,2681279,1681Analítico
Coppermg0,080,030,050,1181279,1681Analítico
Seleniummcg0,130,150,000,3031745Analítico
Vitamin Amcg25,6----1607Calculado
Vitamin Amcg12,8----1607Calculado
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,06---11742Atribuído
Thiaminemgtr-tr0,0971681Analítico
Riboflavinmgtr-tr0,0371681Analítico
Niacinmgtr---71681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,120,050,030,1771681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmg11,27,48tr21,671681Analítico
Folatemcg23,0----1742Calculado
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing1,270,210,951,75134,51,19,247,1279,1681Analítico
Animal proteing0,00-----Assumido

Data source:

4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.
19 - Marchini JS, Vitali LH, Jordão JA, et al. Determinação de macronutrientes em alimentos normalmente consumidos pela população brasileira. Rev Inst Adolfo Lutz. 1994; 53(1/2): 11-6.
51 - Mendez MHM, Derivi SCN, Rodriguez MCR, Fernandes ML. Tabela de composição de alimentos. Rio de Janeiro: EDUFF. 1995.
247 - Filisetti-Cozzi TMCC, Lajolo FM. Fibra alimentar insolúvel, solúvel e total em alimentos brasileiros. Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1991; 27(1): 85-99.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
1279 - Yuyama LKO, Macedo SHM, Yonekura L, et al. Perfil nutricional das diversas formas de consumo de banana (Musa parasidiaca, variedade pacovã) da Amazônia brasileira. Acta Amaz. 2000; 30(4): 677-80.
1607 - Tawata N. Determinação de carotenóides em alimentos brasileiros in natura, processados e preparados para a tabela nacional de composição de alimentos [dissertação]. Campinas: Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Engenharia de Alimentos; 2010. 65 p.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).