Code: BRC0008U
Description: Pupunha fruit, cooked, without oil, without salt, BrazilBactris gasipaes << Pupunha (palmito), fruto, cozido, s/ óleo, s/ sal, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.
| Component | Units | Value for 100 g | Standard deviation | Minimum Value | Maximum Value | Number of data used | References | Data type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Energy | kJ | 888 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kcal | 212 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Moisture | g | 53,3 | 2,56 | 49,5 | 56,5 | 5 | 600,1681 | Analítico |
| Total carbohydrates | g | 35,4 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Available carbohydrates | g | 29,0 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Proteins | g | 2,59 | - | - | - | 1 | 1681 | Calculado |
| Lipids | g | 8,14 | 3,80 | 3,50 | 12,8 | 4 | 600,1681 | Analítico |
| Fiber | g | 6,39 | 1,84 | 4,25 | 8,70 | 4 | 600,1681 | Analítico |
| Alcohol | g | 0,00 | - | - | - | - | - | assumido |
| Ash | g | 0,62 | 0,08 | 0,50 | 0,70 | 5 | 600,1681 | Analítico |
| Cholesterol | mg | 0,00 | - | - | - | - | - | assumido |
| Total saturated fatty acids | g | 1,96 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Total monounsaturated fatty acids | g | 4,33 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Total polyunsaturated fatty acids | g | 0,23 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Trans fatty acids | g | NA | - | - | - | - | - | - |
| Calcium | mg | 19,8 | 7,08 | 10,00 | 27,6 | 7 | 229,600,1681 | Analítico |
| Iron | mg | 0,46 | 0,21 | 0,06 | 0,74 | 7 | 229,600,1681 | Analítico |
| Sodium | mg | 0,32 | 0,29 | 0,18 | 0,91 | 6 | 229,600,1681 | Analítico |
| Magnesium | mg | 18,7 | 3,69 | 16,9 | 25,3 | 5 | 793,876,1480,1681 | Analítico |
| Phosphor | mg | 50,0 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Potassium | mg | 250 | 43,2 | 206 | 303 | 5 | 229,600,1681 | Analítico |
| Manganese | mg | 0,10 | 0,02 | 0,08 | 0,13 | 7 | 229,600,1681 | Analítico |
| Zinc | mg | 0,27 | 0,01 | 0,26 | 0,29 | 7 | 229,600,1681 | Analítico |
| Copper | mg | 0,29 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Selenium | mcg | 3,41 | 0,10 | 3,30 | 3,50 | 5 | 229,600,1681 | Analítico |
| Vitamin A | mcg | 393 | - | - | - | - | 302 | Calculado |
| Vitamin A | mcg | 196 | - | - | - | - | 302 | Calculado |
| Vitamin D | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Thiamine | mg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Riboflavin | mg | 0,09 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Niacin | mg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Pyridoxine (B6) | mg | 0,03 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Cobalamin (B12) | mcg | 0,00 | - | - | - | - | - | assumido |
| Vitamin C | mg | 2,24 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Folate | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Added salt | g | 0,00 | - | - | - | - | - | assumido |
| Added sugar | g | 0,00 | - | - | - | - | - | assumido |
| Added fat | g | - | - | - | - | - | - | - |
| Vegetable protein | g | 2,59 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Animal protein | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
Data source:
229 - Yuyama LKO, Aguiar JPL, Macedo SHM, et al. Determinação dos teores de elementos minerais em alimentos convencionais e não convencionais da Região Amazônica pela técnica de análise por ativação com nêutrons. Acta Amaz. 1997; 27(3): 183-95.302 - Rodriguez-Amaya DB. Assessment of the provitamin A contents of foods - the Brazilian experience. J Food Compos Anal. 1996; 9: 196-229.
600 - Yuyama LKO, Aguiar JPL, Yuyama K, et al. Chemical composition of the fruit mesocarp of three peach palm (Bactris gasipaes) populations grown in Central Amazonia, Brazil. Int J Food Sci Nutr. 2004; 54(1): 49-56.
793 - Felberg I, Deliza R, Gonçalves EB, et al. Bebida mista de extrato de soja integral e castanha-do-brasil: caracterização físico-química, nutricional e aceitabilidade do consumidor. Alim Nutr. 2004; 15(2): 163-74.
876 - Kannamkumarath SS, Wuilloud RG, Caruso JA. Studies of various elements of nutritional and toxicological interest associated with different molecular weight fractions in Brazil nuts. J Agric Food Chem. 2004; 52: 5773-80.
1480 - Naozuka J, Vieira EC, Nascimento AN, Oliveira PV. Elemental analysis of nuts and seeds by axially viewed ICP-OES. Food Chem. 2010; 124: 1667-72.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/