Code: BRC0009B
Description: Lettuce, raw, BrazilLactuca sativa L. << Alface, crua, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.
| Component | Units | Value for 100 g | Standard deviation | Minimum Value | Maximum Value | Number of data used | References | Data type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Energy | kJ | 37 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kcal | 9 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Moisture | g | 96,4 | 1,65 | 95,0 | 98,2 | 6 | 4,19,51,257,1681 | Analítico |
| Total carbohydrates | g | 1,79 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Available carbohydrates | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Proteins | g | 1,08 | 0,77 | 0,21 | 1,69 | 6 | 4,19,51,257,1681 | Calculado |
| Lipids | g | 0,12 | 0,04 | 0,09 | 0,16 | 6 | 4,19,51,257,1681 | Analítico |
| Fiber | g | 1,79 | 0,44 | 1,46 | 2,33 | 4 | 4,247,1681 | Analítico |
| Alcohol | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Ash | g | 0,56 | 0,30 | 0,21 | 0,76 | 6 | 4,19,51,257,1681 | Analítico |
| Cholesterol | mg | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Total saturated fatty acids | g | 0,02 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Total monounsaturated fatty acids | g | tr | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Total polyunsaturated fatty acids | g | 0,08 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Trans fatty acids | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Calcium | mg | 37,5 | 9,75 | 27,5 | 47,0 | 3 | 879,1681 | Analítico |
| Iron | mg | 0,75 | 0,51 | 0,40 | 1,51 | 4 | 700,879,1681 | Analítico |
| Sodium | mg | 4,20 | 0,81 | 3,38 | 5,00 | 3 | 879,1681 | Analítico |
| Magnesium | mg | 12,7 | 4,69 | 9,11 | 18,0 | 3 | 879,1681 | Analítico |
| Phosphor | mg | 26,0 | 0,23 | 25,8 | 26,1 | 2 | 1681 | Analítico |
| Potassium | mg | 311 | 41,2 | 267 | 348 | 3 | 879,1681 | Analítico |
| Manganese | mg | 0,36 | 0,13 | 0,20 | 0,52 | 4 | 700,879,1681 | Analítico |
| Zinc | mg | 0,29 | 0,05 | 0,24 | 0,35 | 4 | 700,879,1681 | Analítico |
| Copper | mg | 0,03 | 0,00 | 0,03 | 0,04 | 4 | 700,879,1681 | Analítico |
| Selenium | mcg | 0,20 | - | - | - | - | 1745 | Analítico |
| Vitamin A | mcg | 364 | - | - | - | - | 530,883 | Calculado |
| Vitamin A | mcg | 182 | - | - | - | - | 530,883 | Calculado |
| Vitamin D | mcg | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | 0,18 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Thiamine | mg | 0,10 | - | 0,09 | 0,11 | 2 | 1681 | Analítico |
| Riboflavin | mg | 0,10 | - | 0,08 | 0,12 | 2 | 1681 | Analítico |
| Niacin | mg | 0,92 | - | 0,75 | 1,09 | 2 | 1681 | Analítico |
| Pyridoxine (B6) | mg | 0,04 | - | - | 0,07 | 2 | 1681 | Analítico |
| Cobalamin (B12) | mcg | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Vitamin C | mg | 18,5 | - | 15,6 | 21,4 | 2 | 1681 | Analítico |
| Folate | mcg | 26,9 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Added salt | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added sugar | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added fat | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Vegetable protein | g | 1,08 | 0,77 | 0,21 | 1,69 | 6 | 4,19,51,257,1681 | Analítico |
| Animal protein | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
Data source:
4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.19 - Marchini JS, Vitali LH, Jordão JA, et al. Determinação de macronutrientes em alimentos normalmente consumidos pela população brasileira. Rev Inst Adolfo Lutz. 1994; 53(1/2): 11-6.
51 - Mendez MHM, Derivi SCN, Rodriguez MCR, Fernandes ML. Tabela de composição de alimentos. Rio de Janeiro: EDUFF. 1995.
247 - Filisetti-Cozzi TMCC, Lajolo FM. Fibra alimentar insolúvel, solúvel e total em alimentos brasileiros. Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1991; 27(1): 85-99.
257 - Baquero C, Bermúdez AS. Los residuos vegetales de la industria de jugos de maracuyá como fuente de fibra dietaria. In: Lajolo FM; Menezes EW. Temas en tecnología de alimentos: Fibra dietética. Vol 2. Cyted. Cidade do México: IPN. 1998 p. 207-14.
530 - Azevedo-Meleiro CH, Rodriguez-Amaya DB. Carotenoids of endive and New Zealand spinach as affected by maturity, season and minimal processing. J Food Compos Anal. 2005; 18: 845-55.
700 - Azcue JMP, Pfpiffpr WC, Donangelo CM, et al. Heavy metals in foods from the Paraiba do Sul River Valley, Brazil. J Food Compos Anal. 1988; 1: 250-8.
879 - Kawashima LM, Soares LMV. Mineral profile of raw and cooked leafy vegetables consumed in Southern Brazil. J Food Compos Anal. 2003; 16: 605-11.
883 - Kimura M, Rodriguez-Amaya DB. Carotenoid composition of hydroponic leafy vegetables. J Agric Food Chem. 2003; 51(9): 2603-7.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.