Code: BRC0009T
Description: Beans, black turtle, raw, BrazilPhaseolus vulgaris L. << Feijão, preto, cru, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ1239-----Calculado
Energykcal294-----Calculado
Moistureg13,3-11,714,92188,1681Analítico
Total carbohydratesg59,1-----Calculado
Available carbohydratesg37,6-----Calculado
Proteinsg22,4-21,323,52188,1681Calculado
Lipidsg1,28-1,241,322188,1681Analítico
Fiberg21,5-21,121,82188,1681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg3,93-3,794,072188,1681Analítico
Cholesterolmg0,00---11742Atribuído
Total saturated fatty acidsg0,21---11681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg0,10---11681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsg0,83---11681Analítico
Trans fatty acidsgNA------
Calciummg122-1101342801,1681Analítico
Ironmg9,833,576,4616,16299,1405,1681Analítico
Sodiummgtr---11681Analítico
Magnesiummg141-95,11882801,1681Analítico
Phosphormg479---11681Analítico
Potassiummg1441---11681Analítico
Manganesemg1,35---11681Analítico
Zincmg3,370,532,853,834526,681,1681,1747Analítico
Coppermg0,940,090,830,993526,681,1681Analítico
Seleniummcg11,9---11745Analítico
Vitamin AmcgNA------
Vitamin AmcgNA------
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,19----1742Atribuído
Thiaminemg0,12---11681Analítico
Riboflavinmgtr---11681Analítico
Niacinmg4,69---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,60---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00---11742Atribuído
Vitamin Cmg0,00---11742Atribuído
Folatemcg432----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing22,4-21,323,52188,1681Analítico
Animal proteing0,00-----Assumido

Data source:

188 - Azevedo CH, Reckson A, Sabaasur A, Araújo IO. Estudo da apertização do feijão preto (Phaseolus vulgarius L.) cv. Uberabinha. In: XV Congresso SBCTA. Resumos dos trabalhos. 1996; Poços de Caldas.
299 - Elpo ERS, Freitas RJS, Gomes EC. Avaliação dos teores de ferro nos alimentos da cesta básica. Arch Latinoam Nutr. 1998; 48(1): 65-7.
526 - Andrade ECB, Barros AM, Magalhães ACP, et al. Comparação dos teores de cobre e zinco em leguminosas cruas e após serem processadas termicamente em meio salino e aquoso. Ciênc Tecnol Aliment. 2004; 24(3): 316-8.
681 - Andrade ECB, Barros AM, Takase I. Avaliação da solubilidade de cobre e zinco em caldos de leguminosas. Ciênc Tecnol Aliment. 2003; 23(3): 386-8.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
1405 - Santos LMG, Welz B, Araujo RGO, et al. Simultaneous determination of cd and fe in beans and soil of different regions of Brazil using high-resolution continuum source graphite furnace atomic absorption spectrometry and direct solid sampling. J Agric Food Chem. 2009; 57: 10089-94.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).