Code: BRC0011J
Description: Egg, chicken, whole, raw, Brazil (average of several samples) << Ovo, galinha, inteiro, cru, Brasil (média de várias amostras), >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ562-----Calculado
Energykcal135-----Calculado
Moistureg76,62,5871,978,8619,228,462,1681Analítico
Total carbohydratesg2,13-----Calculado
Available carbohydratesg2,13-----Calculado
Proteinsg11,31,819,0413,9619,228,462,1681Calculado
Lipidsg9,051,417,4411,7619,228,462,1681Analítico
Fiberg0,000,000,000,004462Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,890,120,821,12619,228,462,1681Analítico
Cholesterolmg361---11681Analítico
Total saturated fatty acidsg2,64---11681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg3,66---11681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsg1,22---11681Analítico
Trans fatty acidsg0,02----1681Analítico
Calciummg40,48,4034,056,66462,801,1681Analítico
Ironmg1,790,271,562,115462,1681Analítico
Sodiummg160---11681Analítico
Magnesiummg10,71,629,0012,76462,801,1681Analítico
Phosphormg157---11681Analítico
Potassiummg143---11681Analítico
Manganesemgtr---11681Analítico
Zincmg1,33-1,081,5821681,1747Analítico
Coppermg0,06---11681Analítico
Seleniummcg15,0---11745Analítico
Vitamin Amcg159----1316,1681,1742Calculado
Vitamin Amcg158----1316,1681,1742Calculado
Vitamin Dmcg1,90---11742Atribuído
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg1,00---11742Atribuído
Thiaminemg0,07---11681Analítico
Riboflavinmg0,58---11681Analítico
Niacinmg0,72---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mgtr---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,87---11742Atribuído
Vitamin Cmg0,00---11742Atribuído
Folatemcg46,0----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing0,00-----Assumido
Animal proteing11,31,819,0413,9619,228,462,1681Analítico

Data source:

19 - Marchini JS, Vitali LH, Jordão JA, et al. Determinação de macronutrientes em alimentos normalmente consumidos pela população brasileira. Rev Inst Adolfo Lutz. 1994; 53(1/2): 11-6.
228 - Torres EAFS, Campos NC, Duarte GML, et al. Composição centesimal e valor calórico de alimentos de origem animal. Ciênc Tecnol Aliment. 2000; 20(2): 145-50.
462 - Mizumoto EM, Canniatti-Brazaca SG, Machado FMVF. Avaliação química e sensorial de ovos obtidos por diferentes tratamentos. Ciênc Tecnol Aliment. 2008; 28(1): 60-5.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
1316 - Ramalho HMM, Santos VVA, Medeiros VPQ, et al. Effect of thermal processing on retinol levels of free-range and caged hen eggs. Int J Food Sci Nutr. 2006; 57(3/4): 244-8.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).