Code: BRC0016B
Description: Broccoli, raw, BrazilBrassica oleracea L. var. italica << Brócolis, cru, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ154-----Calculado
Energykcal36-----Calculado
Moistureg88,91,6486,891,2581,1601Analítico
Total carbohydratesg4,99-----Calculado
Available carbohydratesg1,96-----Calculado
Proteinsg4,140,623,655,19581,1601Calculado
Lipidsg0,720,270,270,95581,1601Analítico
Fiberg3,04-2,883,19281,1681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg1,280,330,841,66581,1601Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,32----1742Atribuído
Total monounsaturated fatty acidsg0,08----1742Atribuído
Total polyunsaturated fatty acidsg0,16----1742Atribuído
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg108---11681Analítico
Ironmg0,77---11681Analítico
Sodiummg4,21---11681Analítico
Magnesiummg37,4---11681Analítico
Phosphormg99,2---11681Analítico
Potassiummg32245,632241031561,1681Analítico
Manganesemg0,33---11681Analítico
Zincmg0,60---11681Analítico
Coppermg0,08-0,060,102527,1681Analítico
Seleniummcg0,50---11745Analítico
Vitamin Amcg427----81,1601,1607Calculado
Vitamin Amcg213----81,1601,1607Calculado
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg1,52---11742Atribuído
Thiaminemg0,15---11681Analítico
Riboflavinmg0,23---11681Analítico
Niacinmg1,76---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,10---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmg43,3---11681Analítico
Folatemcg65,4----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido

Data source:

81 - Costa MAL. Carotenóides e valores de vitamina A de hortaliças brasileiras in natura e submetidas aos cozimentos convencional e em forno microondas [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Saúde Pública; 1994. 90 p.
527 - Andrade ECB, Teodoro AJ, Takase I. Determinação dos teores de cobre em diferentes extratos de hortaliças do tipo A e B. Ciênc Tecnol Aliment. 2004; 24(2): 277-81.
1561 - Copetti C, Oliveira VR, Kirinus P. Avaliação da redução de potássio em hortaliças submetidas a diferentes métodos de cocção para possível utilização na dietoterapia renal. Rev Nutr. 2010; 23(5): 831-8.
1601 - Godoy HT, Rodriguez-Amaya DB. Ocurrence of Cis isomers of provitamins A in brazilian vegetables. J Agric Food Chem. 1998; 46: 3081-6.
1607 - Tawata N. Determinação de carotenóides em alimentos brasileiros in natura, processados e preparados para a tabela nacional de composição de alimentos [dissertação]. Campinas: Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Engenharia de Alimentos; 2010. 65 p.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).