Code: BRC0016T
Description: Chickpea, raw, BrazilCicer arietinum L. << Grão de bico, cru, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ1425-----Calculado
Energykcal338-----Calculado
Moistureg10,61,677,7912,354,175,427,1681,1762Analítico
Total carbohydratesg59,7-----Calculado
Available carbohydratesg43,1-----Calculado
Proteinsg21,02,4916,822,954,175,427,1681,1762Calculado
Lipidsg5,461,294,186,8054,175,427,1681,1762Analítico
Fiberg16,73,4312,420,754,175,427,1681,1762Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg3,210,073,153,3254,175,427,1681,1762Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,91---11681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg1,41---11681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsg2,81---11681Analítico
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg11413,695,112444,175,427,1681Analítico
Ironmg8,803,085,3811,444,175,427,1681Analítico
Sodiummg23,0-5,1940,92427,1681Analítico
Magnesiummg133-1201462427,1681Analítico
Phosphormg3457,8534135744,175,427,1681Analítico
Potassiummg1113-111011152427,1681Analítico
Manganesemg3,53-3,163,912427,1681Analítico
Zincmg4,042,490,656,5054,175,427,526,1681Analítico
Coppermg1,311,100,672,583427,526,1681Analítico
Seleniummcg0,00---11742Atribuído
Vitamin AmcgNA------
Vitamin AmcgNA------
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,74----1742Atribuído
Thiaminemg0,53---11681Analítico
Riboflavinmgtr---11681Analítico
Niacinmgtr---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,77---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmgtr---11681Analítico
Folatemcg539----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing21,02,4916,822,954,175,427,1681,1762Analítico
Animal proteing0,00-----Assumido

Data source:

4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.
175 - Poltronieri F. Biodisponibilidade de ferro em grão de bico (Cicer arietinum L.) cozido e extrusado - estudo em ratos [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas; 1998. 99 p.
427 - Ferreira ACP, Brazaca SGC, Arthur V. Alterações químicas e nutricionais do grão-de-bico (Cicer arietinum L.) cru, irradiado e submetido à cocção. Ciênc Tecnol Aliment. 2006; 26(1): 80-8.
526 - Andrade ECB, Barros AM, Magalhães ACP, et al. Comparação dos teores de cobre e zinco em leguminosas cruas e após serem processadas termicamente em meio salino e aquoso. Ciênc Tecnol Aliment. 2004; 24(3): 316-8.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1762 - Almeida Costa GE, Queiroz-Monici KS, Reis SMPM, Oliveira AC. Chemical composition, dietary fibre and resistant starch contents of raw and cooked pea, common bean, chickpea and lentil legumes. Food Chem. 2006; 94: 327-30.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).