Code: BRC0017T
Description: Chickpea, cooked, drained, without oil and unsalted, BrazilCicer arietinum L. << Grão de bico, cozido, drenado, s/ óleo, s/ sal, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ482-----Calculado
Energykcal115-----Calculado
Moistureg68,9-68,169,72175,427Analítico
Total carbohydratesg20,8-----Calculado
Available carbohydratesg13,3-----Calculado
Proteinsg7,53-6,608,462175,427Analítico
Lipidsg1,86-1,582,132175,427Analítico
Fiberg7,47-7,057,882175,427Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,98-0,911,052175,427Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,31----1681Atribuído
Total monounsaturated fatty acidsg0,48----1681Atribuído
Total polyunsaturated fatty acidsg0,96----1681Atribuído
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg28,7---1427Analítico
Ironmg2,43---1427Analítico
Sodiummg8,42---1427Analítico
Magnesiummg37,1---1427Analítico
Phosphormg124---1427Analítico
Potassiummg274---1427Analítico
Manganesemg1,28---1427Analítico
Zincmg2,05-0,863,232427,526Analítico
Coppermg0,47-0,220,732427,526Analítico
Seleniummcg2,90----1742Atribuído
Vitamin AmcgNA------
Vitamin AmcgNA------
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,25---11742Atribuído
Thiaminemg0,11----1681Calculado
Riboflavinmgtr----1681Atribuído
Niacinmgtr----1681Atribuído
Pyridoxine (B6)mg0,56----1681Calculado
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmgtr----1681Atribuído
Folatemcg134----1742Calculado
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00------
Vegetable proteing7,53-6,608,462175,427Analítico
Animal proteing0,00------

Data source:

175 - Poltronieri F. Biodisponibilidade de ferro em grão de bico (Cicer arietinum L.) cozido e extrusado - estudo em ratos [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas; 1998. 99 p.
427 - Ferreira ACP, Brazaca SGC, Arthur V. Alterações químicas e nutricionais do grão-de-bico (Cicer arietinum L.) cru, irradiado e submetido à cocção. Ciênc Tecnol Aliment. 2006; 26(1): 80-8.
526 - Andrade ECB, Barros AM, Magalhães ACP, et al. Comparação dos teores de cobre e zinco em leguminosas cruas e após serem processadas termicamente em meio salino e aquoso. Ciênc Tecnol Aliment. 2004; 24(3): 316-8.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).