Code: BRC0018E
Description: Mollusc, oyster, fresh, BrazilCrassostrea rhizophora << Molusco, ostra, cru, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.
| Component | Units | Value for 100 g | Standard deviation | Minimum Value | Maximum Value | Number of data used | References | Data type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Energy | kJ | 295 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kcal | 70 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Moisture | g | 82,0 | 1,61 | 79,7 | 85,2 | 8 | 179,213,456,1346 | Analítico |
| Total carbohydrates | g | 3,29 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Available carbohydrates | g | 3,29 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Proteins | g | 10,5 | 1,84 | 9,30 | 14,2 | 6 | 179,456 | Calculado |
| Lipids | g | 1,67 | - | 1,54 | 1,79 | 2 | 179,213 | Analítico |
| Fiber | g | 0,00 | - | - | - | 1 | 456 | Analítico |
| Alcohol | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Ash | g | 2,59 | 0,84 | 1,36 | 3,70 | 8 | 179,213,456,1346 | Analítico |
| Cholesterol | mg | 33,1 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Total saturated fatty acids | g | 0,55 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Total monounsaturated fatty acids | g | 0,57 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Total polyunsaturated fatty acids | g | 0,28 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Trans fatty acids | g | NA | - | - | - | - | - | - |
| Calcium | mg | 4,44 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Iron | mg | 26,7 | 13,7 | 17,0 | 36,4 | 2 | 179,1145 | Analítico |
| Sodium | mg | 61,4 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Magnesium | mg | 15,5 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Phosphor | mg | 150 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Potassium | mg | 219 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Manganese | mg | 2,67 | - | - | - | 1 | 1145 | Analítico |
| Zinc | mg | 29,6 | 32,4 | 4,38 | 66,1 | 3 | 179,213,1346 | Analítico |
| Copper | mg | 8,35 | 8,28 | 2,49 | 14,2 | 2 | 179,1145 | Analítico |
| Selenium | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vitamin A | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vitamin A | mcg | 0,00 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Vitamin D | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | 0,09 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Thiamine | mg | 0,14 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Riboflavin | mg | 0,21 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Niacin | mg | 3,45 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Pyridoxine (B6) | mg | 0,38 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Cobalamin (B12) | mcg | 3,63 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Vitamin C | mg | 0,00 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Folate | mcg | 5,92 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Added salt | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added sugar | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added fat | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Vegetable protein | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Animal protein | g | 10,5 | 1,84 | 9,30 | 14,2 | 6 | 179,456 | Analítico |
Data source:
179 - Pedrosa LFC, Cozzolino SMF. Composição centesimal e de minerais de mariscos crus e cozidos da cidade de Natal/RN. Ciênc Tecnol Aliment. 2001; 21(2): 154-7.213 - Medeiros KJ, Tensini M, Matos CH, et al. Teor de zinco de mariscos (Perna perna) e ostras (Crassostrea gigas) da região de Florianópolis, Santa Catarina. In: IV Congresso Nacional da SBAN. Resumos dos trabalhos. 1996; São Paulo.
456 - Martino RC, Cruz GM. Proximate composition and fatty acid contend of the mangrove oyster, Crassostrea rhizophorae, along the year seasons. Braz Arch Biol Technol. 2004; 47(6): 955-60.
1145 - Silva EGP, Hatje V, Santos WNL, et al. Fast method for the determination of copper, manganese and iron in seafood samples. J Food Compos Anal. 2008; 21: 259-63.
1346 - Caetano R, Tramonte VLCG, Parisenti J. Biodisponibilidade de zinco de ostras (Crassostrea gigas) cultivadas em Florianópolis /SC. Alim Nutr. 2009; 20(4): 605-10.
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/