Code: BRC0020B
Description: Carrot, peeled, raw, BrazilDaucus carota L. << Cenoura, s/ casca, crua, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ128-----Calculado
Energykcal30-----Calculado
Moistureg90,21,3488,191,974,7,93,221,1535,1681Analítico
Total carbohydratesg7,55-----Calculado
Available carbohydratesg4,56-----Calculado
Proteinsg1,120,161,011,3254,7,93,221,1681Calculado
Lipidsg0,210,060,160,3254,7,93,221,1681Analítico
Fiberg2,980,182,813,1844,221,1681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,910,190,691,2074,7,93,221,1535,1681Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,03---11742Atribuído
Total monounsaturated fatty acidsg0,01---11742Atribuído
Total polyunsaturated fatty acidsg0,10---11742Atribuído
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg21,48,718,7127,24241,801,1535,1681Analítico
Ironmg0,470,330,180,833241,1535,1681Analítico
Sodiummg11,1-3,3318,92241,1681Analítico
Magnesiummg11,44,155,5815,04241,801,1535,1681Analítico
Phosphormg26,9-26,027,921535,1681Analítico
Potassiummg27811679,33885241,1535,1561,1681Analítico
Manganesemg0,06-0,050,072241,1681Analítico
Zincmg0,30-0,220,3821681,1747Analítico
Coppermg0,070,030,050,103527,1535,1681Analítico
Seleniummcg0,60---11745Analítico
Vitamin Amcg740----7,93,1601Calculado
Vitamin Amcg370----7,93,1601Calculado
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,58---11742Atribuído
Thiaminemgtr---11681Analítico
Riboflavinmgtr---11681Analítico
Niacinmgtr---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,05---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmg5,12---11681Analítico
Folatemcg15,9----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing1,120,161,011,3254,7,93,221,1681Analítico
Animal proteing0,00-----Assumido

Data source:

4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.
7 - Almeida LB. Carotenóides e valor provitamínico A de raízes tuberosas de hortaliças e suas alterações no processamento. [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas; 1986. 98 p.
93 - Almeida LB, Penteado MVC. Carotenóides com atividade pró-vitamínica A de cenouras (Daucus carota L.) comercializadas em São Paulo, Brasil. Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1987; 23: 133-41.
221 - Almeida-Muradian LB, Popp V, Farias MP. Provitamin A activity of Brazilian carrots: leaves and roots, raw and cooked and their chemical composition. Ciênc Tecnol Aliment. 1997; 17(2): 120-4.
241 - Stephan MP, Dias MC, Alberto G, et al. Aproveitamento das ramas de cenoura para fortificação de biscoitos: análise da produção, composição mineral e protéica. In: XV Congresso Nacional da SBCTA. Resumos dos trabalhos. 1996; Poços de Caldas. p. 143
527 - Andrade ECB, Teodoro AJ, Takase I. Determinação dos teores de cobre em diferentes extratos de hortaliças do tipo A e B. Ciênc Tecnol Aliment. 2004; 24(2): 277-81.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
1535 - Martini FCC. Comparação entre a disponibilidade de ferro na presença de vitamina A e beta-caroteno em alimentos e medicamentos [dissertação]. Piracicaba: Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; 2002. 113 p.
1561 - Copetti C, Oliveira VR, Kirinus P. Avaliação da redução de potássio em hortaliças submetidas a diferentes métodos de cocção para possível utilização na dietoterapia renal. Rev Nutr. 2010; 23(5): 831-8.
1601 - Godoy HT, Rodriguez-Amaya DB. Ocurrence of Cis isomers of provitamins A in brazilian vegetables. J Agric Food Chem. 1998; 46: 3081-6.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).