Code: BRC0023C
Description: Apple, with skin, raw, Brazil (average of different varieties)Malus spp. << Maçã, c/ casca, in natura, Brasil (média diferentes variedades), >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ270-----Calculado
Energykcal64-----Calculado
Moistureg83,30,7482,384,3651,1681Analítico
Total carbohydratesg15,7-----Calculado
Available carbohydratesg13,6-----Calculado
Proteinsg0,290,100,210,48651,1681Calculado
Lipidsg0,490,31-0,82651,1681Analítico
Fiberg2,070,371,352,3964,1681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,230,030,210,29651,1681Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,20---11681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsgtr---11681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsgtr---11681Analítico
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg7,056,161,9216,16801,997,1681Analítico
Ironmg0,07-0,050,0921681Analítico
Sodiummg0,66--1,3221681Analítico
Magnesiummg15,317,92,0441,16801,997,1681Analítico
Phosphormg21,018,69,0848,74997,1681Analítico
Potassiummg41837274,77504997,1681Analítico
Manganesemg0,02-0,010,0321681Analítico
Zincmgtr---21681Analítico
Coppermg0,05-0,030,0621681Analítico
Seleniummcg0,10---11745Analítico
Vitamin Amcg7,00----1607Calculado
Vitamin Amcg3,50----1607Calculado
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,53---11742Atribuído
Thiaminemg0,03--0,0521681Analítico
Riboflavinmgtr---21681Analítico
Niacinmgtr---21681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,02--0,0321681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmg1,95-1,492,4121681Analítico
Folatemcg3,47----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing0,290,100,210,48651,1681Analítico
Animal proteing0,00-----Assumido

Data source:

4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.
51 - Mendez MHM, Derivi SCN, Rodriguez MCR, Fernandes ML. Tabela de composição de alimentos. Rio de Janeiro: EDUFF. 1995.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
997 - Nogueira A, Teixeira SH, Demiate IM, Wosiacki G. Influência do processamento no teor de minerais em sucos de maçãs. Ciênc Tecnol Aliment. 2007; 27(2): 259-64.
1607 - Tawata N. Determinação de carotenóides em alimentos brasileiros in natura, processados e preparados para a tabela nacional de composição de alimentos [dissertação]. Campinas: Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Engenharia de Alimentos; 2010. 65 p.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).