Code: BRC0026G
Description: Human milk (average of several samples), Brazil << Leite, humano, maduro (média de diferentes amostras), Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.
| Component | Units | Value for 100 g | Standard deviation | Minimum Value | Maximum Value | Number of data used | References | Data type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Energy | kJ | 283 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kcal | 67 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Moisture | g | 88,0 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Total carbohydrates | g | 6,13 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Available carbohydrates | g | 6,13 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Proteins | g | 1,39 | - | 1,07 | 1,71 | 2 | 411,834,1264 | Calculado |
| Lipids | g | 4,21 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Fiber | g | 0,00 | - | - | - | - | 1742 | Assumido |
| Alcohol | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Ash | g | 0,28 | - | - | - | - | 1750 | Atribuído |
| Cholesterol | mg | 13,4 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Total saturated fatty acids | g | 1,93 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Total monounsaturated fatty acids | g | 1,59 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Total polyunsaturated fatty acids | g | 0,48 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Trans fatty acids | g | NA | - | - | - | - | - | - |
| Calcium | mg | 22,7 | - | 17,9 | 26,4 | 5 | 411,834,985,1264 | Analítico |
| Iron | mg | 0,05 | - | 0,04 | 0,07 | 2 | 411,985 | Analítico |
| Sodium | mg | 25,0 | - | 16,3 | 38,0 | 3 | 411,985 | Analítico |
| Magnesium | mg | 2,41 | - | 2,15 | 2,70 | 4 | 411,985,1264 | Analítico |
| Phosphor | mg | 14,6 | - | 13,2 | 15,9 | 2 | 834,985 | Analítico |
| Potassium | mg | 43,0 | - | 35,5 | 49,0 | 3 | 411,985 | Analítico |
| Manganese | mg | 0,00 | - | - | - | - | 1765 | Assumido |
| Zinc | mg | 0,22 | - | 0,17 | 0,27 | 2 | 834,985 | Analítico |
| Copper | mg | 0,05 | - | - | - | 1 | 834 | Analítico |
| Selenium | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vitamin A | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vitamin A | mcg | 58,6 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Vitamin D | mcg | 0,10 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | 0,08 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Thiamine | mg | 0,01 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Riboflavin | mg | 0,04 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Niacin | mg | 0,17 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Pyridoxine (B6) | mg | 0,01 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Cobalamin (B12) | mcg | 0,05 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Vitamin C | mg | 4,80 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Folate | mcg | 4,80 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Added salt | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added sugar | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added fat | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Vegetable protein | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Animal protein | g | 1,39 | - | 1,07 | 1,71 | 2 | 411,834,1264 | Analítico |
Data source:
411 - Bortolozo EAFQ, Tiboni EB, Cândido LMB. Leite humano processado em bancos de leite para o recém-nascido de baixo peso: análise nutricional e proposta de um novo complemento. Rev Panam Salud Publica. 2004; 16(3): 199-205.834 - Góes HCA, Torres AG, Donangelo CM, Trugo NMF. Nutrient composition of banked Human Milk in Brazil and influence of processing on zinc distribution in milk fractions. Nutrition. 2002; 18: 590-4.
985 - Morgano MA, Souza LA, Neto JM, Rondó PHC. Composição mineral do leite materno de bancos de leite. Ciênc Tecnol Aliment. 2005; 25(4): 819-24.
1264 - Vítolo MR, Valente Soares LM, Carvalho EB, Cardoso CB. Calcium and magnesium concentrations in mature human milk: influence of calcium intake, age and socioeconomic level. Arch Latinoam Nutr. 2004; 54(1): 118-22.
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1750 - National Food Institute - Technical University of Denmark. Danish Food Composition Databank. 2015. Disponível em:https://frida.fooddata.dk/?lang=em
1765 - Australian Food Composition Database. Nutrient tables for use in Australia (NUTTAB). 2015. Disponível em:https://www.foodstandards.gov.au/science/monitoringnutrients/afcd/Pages/foodsearch.aspx