Code: BRC0027B
Description: Cassava, peeled, raw, BrazilManihot esculenta Crantz << Mandioca (aipim, macaxeira), s/ casca, crua, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ560-----Calculado
Energykcal132-----Calculado
Moistureg65,45,1661,871,334,157,158,1681Analítico
Total carbohydratesg32,6-----Calculado
Available carbohydratesg30,5-----Calculado
Proteinsg0,980,420,511,3034,157,158,1681Analítico
Lipidsg0,220,120,080,3034,157,158,1681Analítico
Fiberg2,090,311,882,4434,157,158,1681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,840,650,371,5834,157,158,1681Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,05---11681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg0,09---11681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsgtr---11681Analítico
Trans fatty acidsgtr---11681Analítico
Calciummg13,8---11681Analítico
Ironmg0,25---11681Analítico
Sodiummg1,95---11681Analítico
Magnesiummg40,4---11681Analítico
Phosphormg26,7---11681Analítico
Potassiummg188---11681Analítico
Manganesemg0,05---11681Analítico
Zincmg0,19---11681Analítico
Coppermg0,06---11681Analítico
Seleniummcg0,60----1742Atribuído
Vitamin Amcg13,7----94,158,1604Calculado
Vitamin Amcg6,86----94,158,1604Calculado
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,15----1742Atribuído
Thiaminemgtr---11681Analítico
Riboflavinmgtr---11681Analítico
Niacinmgtr---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,04---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmg15,0---11681Analítico
Folatemcg23,2----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing0,980,420,511,3034,157,158,1681Analítico
Animal proteing-------

Data source:

4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.
94 - Penteado MVC, Almeida LB. Ocorrência de carotenóides em raízes de cinco cultivares de mandioca (Manihot esculenta Crantz) do Estado de São Paulo. Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1988; 24: 39-49.
157 - Albuquerque TTO, Miranda LCG, José S, et al. Composição centesimal de mandioca (Manihot esculenta Crantz) cultivadas em Minas Gerais. Rev Bras Mandioca. 1994; 12(1/2): 7-12.
158 - Ortega Flores CI, Penteado MVC. Carotenóides com atividade pró-vitaminíca A em cultivares de mandioca (Manihot esculenta Crantz) do estado de São Paulo. Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1992; 28(1): 51-60.
1604 - Ortega Flores CI. Carotenóides com atividade pró-vitamínica A e teores de cianeto em diferentes cultivares de mandioca [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas; 1991. 112 p.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).