Code: BRC0043G
Description: Milk, cow, whole, fluid, pasteurized, Brazil (average of different samples) << Leite, vaca, integral, fluído, pasteurizado, Brasil (média de diferentes amostras), >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ261-----Calculado
Energykcal62-----Calculado
Moistureg88,00,5587,289,01019,228,299,424,326,1681Analítico
Total carbohydratesg4,80-----Calculado
Available carbohydratesg4,80-----Calculado
Proteinsg3,190,143,013,461019,228,326,424,1681Analítico
Lipidsg3,390,392,623,801019,228,326,424,1681Analítico
Fiberg0,00---1-Assumido
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,680,060,560,791019,228,326,424,1681Analítico
Cholesterolmg12,4---11742Atribuído
Total saturated fatty acidsg2,01---11742Atribuído
Total monounsaturated fatty acidsg0,93---11742Atribuído
Total polyunsaturated fatty acidsg0,12---11742Atribuído
Trans fatty acidsgNA------
Calciummg10714,992,91223801,1681Analítico
Ironmg0,08---1299Analítico
Sodiummg63,8---1299Analítico
Magnesiummg9,710,659,1010,43801,1681Analítico
Phosphormg82,0---1299Analítico
Potassiummg133---1299Analítico
Manganesemgtr---11681Analítico
Zincmg0,380,040,350,4231681,1747Analítico
Coppermg0,02---11681Analítico
Seleniummcg4,814,531,0310,15669,1006,1745Analítico
Vitamin Amcg49,6----298,536,1681,1690Analítico
Vitamin Amcg48,8----298,536,1681,1690Analítico
Vitamin Dmcg1,19----1742Atribuído
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,080,020,040,094298,536Analítico
Thiaminemg0,04---11681Analítico
Riboflavinmg0,24---11681Analítico
Niacinmg1,52---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mgtr---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,37---11742Atribuído
Vitamin Cmgtr---11681Analítico
Folatemcg5,18----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing0,00-----Assumido
Animal proteing2,930,701,723,46519,228,326,1006Calculado

Data source:

19 - Marchini JS, Vitali LH, Jordão JA, et al. Determinação de macronutrientes em alimentos normalmente consumidos pela população brasileira. Rev Inst Adolfo Lutz. 1994; 53(1/2): 11-6.
228 - Torres EAFS, Campos NC, Duarte GML, et al. Composição centesimal e valor calórico de alimentos de origem animal. Ciênc Tecnol Aliment. 2000; 20(2): 145-50.
298 - Bianchini R. Análise de vitaminas e alfa-caroteno em leite bovino [tese]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas; 1998. 161 p.
299 - Elpo ERS, Freitas RJS, Gomes EC. Avaliação dos teores de ferro nos alimentos da cesta básica. Arch Latinoam Nutr. 1998; 48(1): 65-7.
326 - SA Fábrica de Produtos Alimentícios Vigor. Dados analíticos internos.
424 - Fanti MGN, Almeida KE, Rodrigues AM, et al. Contribuição ao estudo das características físico-químicas e da fração lipídica do leite orgânico. Ciênc Tecnol Aliment. 2008; 28(Supl): 259-65.
536 - Bianchini R, Penteado MVC. Teores de retinol, b-caroteno e a-tocoferol em leites bovinos comercializados na cidade de São Paulo. Ciênc Tecnol Aliment. 1999; 19(3): 349-55.
669 - Aleixo PC, Nóbrega JA. Direct determination of iron and selenium in bovine milk by graphite furnace atomic absorption spectrometry. Food Chem. 2003; 83: 457-62.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
1006 - Oliveira AP, Neto JAG, Nóbrega JA, et al. Determination of selenium in nutritionally relevant foods by graphite furnace atomic absorption spectrometry using arsenic as internal standard. Food Chem. 2005; 93: 355-60.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1690 - Manhães LRT, Sabaa-Srur AUO. Centesimal composition and bioactive compounds in fruits of buriti collected in Pará. Ciênc Tecnol Aliment. 2011; 31(4): 856-63.
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).