Code: BRC0053B
Description: Cassava, peeled, boiled, drained, without oil, unsalted, BrazilManihot esculenta Crantz << Mandioca (aipim, macaxeira), s/ casca, cozida, drenada, s/ óleo, s/ sal, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ510-----Calculado
Energykcal120-----Calculado
Moistureg68,9-68,769,124,51,60,158,1681Analítico
Total carbohydratesg29,8-----Calculado
Available carbohydratesg28,0-----Calculado
Proteinsg0,64-0,580,7024,51,60,158,1681Analítico
Lipidsg0,24-0,180,3024,51,60,158,1681Analítico
Fiberg1,77-1,561,9924,51,60,158,1681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,44-0,350,5224,51,60,158,1681Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,08---11681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg0,08---11681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsg0,08---11681Analítico
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg18,5---11681Analítico
Ironmg0,07---11681Analítico
Sodiummg0,90---11681Analítico
Magnesiummg26,6---11681Analítico
Phosphormg22,3---11681Analítico
Potassiummg99,7---11681Analítico
Manganesemg0,06---11681Analítico
Zincmg0,17---11681Analítico
Coppermg0,01---11681Analítico
Seleniummcg0,49----1745Atribuído
Vitamin Amcg10,2----94,158,1604Calculado
Vitamin Amcg5,09----94,158,1604Calculado
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,16----1742Atribuído
Thiaminemg0,06---11681Analítico
Riboflavinmgtr---11681Analítico
Niacinmgtr---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,03---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmg11,0---11681Analítico
Folatemcg10,4----1742Calculado
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00------
Vegetable proteing0,64-0,580,7024,51,60,158,1681Analítico
Animal proteing0,00------

Data source:

4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.
51 - Mendez MHM, Derivi SCN, Rodriguez MCR, Fernandes ML. Tabela de composição de alimentos. Rio de Janeiro: EDUFF. 1995.
60 - Pedrosa LFC, Araújo MOD, Lima EB, et al. Análise química de preparações usuais em cardápios populares brasileiros. Rev Nutr PUCCAMP. 1994; 7(1): 48-61.
94 - Penteado MVC, Almeida LB. Ocorrência de carotenóides em raízes de cinco cultivares de mandioca (Manihot esculenta Crantz) do Estado de São Paulo. Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1988; 24: 39-49.
158 - Ortega Flores CI, Penteado MVC. Carotenóides com atividade pró-vitaminíca A em cultivares de mandioca (Manihot esculenta Crantz) do estado de São Paulo. Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1992; 28(1): 51-60.
1604 - Ortega Flores CI. Carotenóides com atividade pró-vitamínica A e teores de cianeto em diferentes cultivares de mandioca [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas; 1991. 112 p.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).