Code: BRC0069E
Description: Fish, saltwater, sardine, whole, fresh, Brazil << Peixe, água salgada, sardinha, inteira, crua, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ568-----Calculado
Energykcal135-----Calculado
Moistureg71,48,8058,576,6470,103,146,1514,1681Analítico
Total carbohydratesg0,00-----Assumido
Available carbohydratesg0,00-----Assumido
Proteinsg20,9-18,521,1270,103,1681Calculado
Lipidsg5,78-2,658,702146,1681Analítico
Fiberg0,00-----Assumido
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg1,970,351,602,30370,103,146,1681Analítico
Cholesterolmg129----1681Atribuído
Total saturated fatty acidsg3,64----1742Atribuído
Total monounsaturated fatty acidsg1,07----1681Atribuído
Total polyunsaturated fatty acidsg0,43----1681Atribuído
Trans fatty acidsgtr---1161Analítico
Calciummg170----1681Atribuído
Ironmg1,36----1681Atribuído
Sodiummg61,4----1681Atribuído
Magnesiummg29,0----1681Atribuído
Phosphormg298----1681Atribuído
Potassiummg317----1681Atribuído
Manganesemg0,10----1681Atribuído
Zincmg1,76-1,802,202146,1681Analítico
Coppermg0,13----1681Atribuído
Seleniummcg64,0---11514Analítico
Vitamin Amcgtr---11681Analítico
Vitamin Amcgtr---11681Analítico
Vitamin Dmcg2,38----1742Atribuído
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg1,01----1742Atribuído
Thiaminemgtr---11681Analítico
Riboflavinmg0,07----1681Atribuído
Niacinmg7,83----1681Atribuído
Pyridoxine (B6)mgtr---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg7,17----1742Atribuído
Vitamin Cmg0,00----1742Atribuído
Folatemcg8,02----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing0,00-----Assumido
Animal proteing19,8-18,521,1270,103,1681Analítico

Data source:

70 - Aguiar JPL. Tabela de composição de alimentos da Amazônia. Acta Amaz. 1996; 26(1/2): 121-6.
103 - Gonçalves AA, Prentice-Hernández C. Defumação líquida de anchova (Pomatus saltatrix): efeito do processamento nas propriedades químicas e microbiológicas. Ciênc Tecnol Aliment. 1998; 18(4): 438-43.
146 - Rocha YR, Aguiar JPL, Marinho HA, Shrimpton R. Aspectos nutritivos de alguns peixes da Amazônia. Acta Amaz. 1982; 12(4): 787-94.
161 - CAESP (Cooperativa Agrícola do Estado de São Paulo). Composição centesimal do ovo integral, gema e clara pasteurizados.
1514 - Tenuta Filho A, Macedo LFL, Favaro DIT. Concentração e retenção do selênio em peixes marinhos. Ciênc Tecnol Aliment. 2010; 30(Supl 1): 210-4.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).