Code: BRC0070E
Description: Fish, saltwater, sardine, fillet, raw, Brazil << Peixe, água salgada, sardinha, filé, crua, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ583-----Calculado
Energykcal139-----Calculado
Moistureg72,32,5471,077,2662,70,103,146,416Analítico
Total carbohydratesg0,04-----Calculado
Available carbohydratesg0,04-----Calculado
Proteinsg18,81,2417,620,5562,70,103,416Calculado
Lipidsg7,12-5,748,70270,103Analítico
Fiberg0,00-----Assumido
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg1,710,371,002,00662,70,103,146,416Analítico
Cholesterolmg162----1681Atribuído
Total saturated fatty acidsg4,57----1742Atribuído
Total monounsaturated fatty acidsg1,34----1681Atribuído
Total polyunsaturated fatty acidsg0,54----1681Atribuído
Trans fatty acidsgtr---1161Analítico
Calciummg198----1681Atribuído
Ironmg1,58----1681Atribuído
Sodiummg71,5----1681Atribuído
Magnesiummg33,8----1681Atribuído
Phosphormg370----1681Atribuído
Potassiummg839----1681Atribuído
Manganesemg0,11----1681Atribuído
Zincmg1,29-1,051,582146,1681Analítico
Coppermg0,35----1681Atribuído
SeleniummcgNA------
Vitamin Amcgtr---11681Analítico
Vitamin Amcgtr---11681Analítico
Vitamin Dmcg2,99----1742Atribuído
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg1,27----1742Atribuído
Thiaminemgtr---11681Analítico
Riboflavinmg0,07----1681Atribuído
Niacinmg7,92----1681Atribuído
Pyridoxine (B6)mgtr---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg7,26----1742Atribuído
Vitamin Cmg0,00----1742Atribuído
Folatemcg8,12----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing0,00-----Assumido
Animal proteing18,81,2417,620,5562,70,103,416Analítico

Data source:

62 - Badolato ESG, Carvalho JB, Amaral-Mello MRP, et al. Composição centesimal de ácidos graxos e valor calórico de cinco espécies de peixes marinhos nas diferentes estações do ano. Rev Inst Adolfo Lutz. 1994; 54(1): 27-35.
70 - Aguiar JPL. Tabela de composição de alimentos da Amazônia. Acta Amaz. 1996; 26(1/2): 121-6.
103 - Gonçalves AA, Prentice-Hernández C. Defumação líquida de anchova (Pomatus saltatrix): efeito do processamento nas propriedades químicas e microbiológicas. Ciênc Tecnol Aliment. 1998; 18(4): 438-43.
146 - Rocha YR, Aguiar JPL, Marinho HA, Shrimpton R. Aspectos nutritivos de alguns peixes da Amazônia. Acta Amaz. 1982; 12(4): 787-94.
161 - CAESP (Cooperativa Agrícola do Estado de São Paulo). Composição centesimal do ovo integral, gema e clara pasteurizados.
416 - Caula FCB, Oliveira MP, Maia EL. Teor de colesterol e composição centesimal de algumas espécies de peixes do estado do Ceará. Ciênc Tecnol Aliment. 2008; 28(4): 959-63.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).