Code: BRC0072B
Description: Spinach, leaf, raw, BrazilTetragonia expansa << Espinafre, folha, cru, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ96-----Calculado
Energykcal23-----Calculado
Moistureg92,0-89,994,0283,1600,1681Analítico
Total carbohydratesg4,17-----Calculado
Available carbohydratesg1,34-----Calculado
Proteinsg2,24-2,002,48283,1600,1681Calculado
Lipidsg0,35-0,240,46283,1600,1681Analítico
Fiberg2,83---11681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg1,29-1,161,42283,1600,1681Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,06---11742Atribuído
Total monounsaturated fatty acidsg0,01---11742Atribuído
Total polyunsaturated fatty acidsg0,15---11742Atribuído
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg91,2-84,897,52801,1681Analítico
Ironmg0,48---11681Analítico
Sodiummg23,0---11681Analítico
Magnesiummg72,0-62,481,62801,1681Analítico
Phosphormg34,3---11681Analítico
Potassiummg452---11681Analítico
Manganesemg0,96---11681Analítico
Zincmg0,31-0,270,3521681,1747Analítico
Coppermg0,10-0,060,132527,1681Analítico
Seleniummcg0,10---11745Analítico
Vitamin Amcg287----83,530,1600,1601Calculado
Vitamin Amcg143----83,530,1600,1601Calculado
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg1,83---11742Atribuído
Thiaminemg0,13---11681Analítico
Riboflavinmg0,28---11681Analítico
Niacinmgtr---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,08---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmg3,26---11681Analítico
Folatemcg181----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing2,24-2,002,48283,1600,1681Analítico
Animal proteing0,00-----Assumido

Data source:

83 - Sant´anna ZM, Penteado MVC. Alterações dos carotenóides decorrentes do cozimento convencional e em forno de microondas em três hortaliças. Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1996; 32(1): 53-8.
527 - Andrade ECB, Teodoro AJ, Takase I. Determinação dos teores de cobre em diferentes extratos de hortaliças do tipo A e B. Ciênc Tecnol Aliment. 2004; 24(2): 277-81.
530 - Azevedo-Meleiro CH, Rodriguez-Amaya DB. Carotenoids of endive and New Zealand spinach as affected by maturity, season and minimal processing. J Food Compos Anal. 2005; 18: 845-55.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
1600 - Sant´Anna ZM. Carotenóides de hortaliças alterações decorrentes do cozimento convencional e em forno micro-ondas [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas; 1994. 85 p.
1601 - Godoy HT, Rodriguez-Amaya DB. Ocurrence of Cis isomers of provitamins A in brazilian vegetables. J Agric Food Chem. 1998; 46: 3081-6.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).