Code: BRC0075E
Description: Fish, saltwater, sardine, fillet, cooked/30min, without oil, unsalted, BrasilSardinella brasiliensis << Peixe, água salgada, sardinha, filé, cozido/30 min, s/ óleo, s/ sal, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.
| Component | Units | Value for 100 g | Standard deviation | Minimum Value | Maximum Value | Number of data used | References | Data type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Energy | kJ | 609 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kcal | 144 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Moisture | g | 63,4 | - | - | - | 1 | 130 | Analítico |
| Total carbohydrates | g | 1,90 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Available carbohydrates | g | 1,90 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Proteins | g | 27,3 | - | - | - | 1 | 130 | Analítico |
| Lipids | g | 3,07 | - | - | - | - | 130 | Atribuído |
| Fiber | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Alcohol | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Ash | g | 4,37 | - | - | - | 1 | 70,130 | Analítico |
| Cholesterol | mg | 24,9 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Total saturated fatty acids | g | 0,63 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Total monounsaturated fatty acids | g | 0,75 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Total polyunsaturated fatty acids | g | 1,48 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Trans fatty acids | g | 0,02 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Calcium | mg | 526 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Iron | mg | 1,23 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Sodium | mg | 65,6 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Magnesium | mg | 42,4 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Phosphor | mg | 686 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Potassium | mg | 502 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Manganese | mg | 0,03 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Zinc | mg | 1,79 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Copper | mg | 0,17 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Selenium | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vitamin A | mcg | tr | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Vitamin A | mcg | tr | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Vitamin D | mcg | 1,29 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | 0,55 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Thiamine | mg | 0,07 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Riboflavin | mg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Niacin | mg | 7,75 | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Pyridoxine (B6) | mg | tr | - | - | - | 1 | 1681 | Analítico |
| Cobalamin (B12) | mcg | 6,50 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Vitamin C | mg | 0,00 | - | - | - | - | 1742 | Assumido |
| Folate | mcg | 1,48 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Added salt | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added sugar | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added fat | g | 0,00 | - | - | - | - | - | - |
| Vegetable protein | g | 0,00 | - | - | - | - | - | - |
| Animal protein | g | 27,3 | - | - | - | 1 | 130 | Analítico |
Data source:
70 - Aguiar JPL. Tabela de composição de alimentos da Amazônia. Acta Amaz. 1996; 26(1/2): 121-6.130 - Silva SMCS, Kuga EK, Mancini Filho J. Efeito do processamento sobre ácidos graxos poliinsaturados da fração lipídica da sardinha (Sardinella brasiliensis) e da tainha (Mugil cephalus). Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1994; 29(1): 41-6.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/