Code: BRC0083B
Description: Brazilian leaf, ´Taioba´, raw, BrazilXanthosoma sagittifolium Schott << Taioba, folha, crua, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ201-----Calculado
Energykcal48-----Calculado
Moistureg86,3-83,389,2213,88,1681Analítico
Total carbohydratesg7,69-----Calculado
Available carbohydratesg3,19-----Calculado
Proteinsg3,65-2,904,41213,88,1681Calculado
Lipidsg1,34-0,931,76213,88,1681Analítico
Fiberg4,50---11681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg1,03-0,561,50213,88,1681Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,29---11681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg0,15---11681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsg0,58---11681Analítico
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg130-1201412801,1681Analítico
Ironmg2,43---11681Analítico
Sodiummg1,48---11681Analítico
Magnesiummg37,7-37,437,92801,1681Analítico
Phosphormg67,3---11681Analítico
Potassiummg370---11681Analítico
Manganesemg0,84---11681Analítico
Zincmg0,81-0,611,02-1681,1747Analítico
Coppermg0,20---11681Analítico
Seleniummcg0,50---11745Analítico
Vitamin Amcg1176----13,88,1616Calculado
Vitamin Amcg588----13,88,1616Calculado
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg3,67----1742Atribuído
Thiaminemgtr---11681Analítico
Riboflavinmg0,13---11681Analítico
Niacinmgtr---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,12---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmg22,9---11681Analítico
Folatemcg120----1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing3,65-2,904,41213,88,1681Analítico
Animal proteing0,00-----Assumido

Data source:

13 - Rodrigues RSM. Carotenóides com atividade pró-vitamínica A de hortaliças folhosas e suas alterações com o cozimento [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas; 1988. 140 p.
88 - Minazzi-Rodrigues RS, Penteado MVC. Carotenóides com atividade pró-vitamínica A em hortaliças folhosas. Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1989; 25: 39-52.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
1616 - Kobori CN, Rodriguez-Amaya DB. Uncultivated Brazilian green leaves are richer sources of carotenoids than are commercially produced leafy vegetables. Food Nutr Bull. 2008; 29(4): 320-8.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).