Code: BRC0139A
Description: Wheat, flour, white, fortified with folate and iron, raw, Brazil (average of several samples)Triticum aestivum << Trigo, farinha refinada, fortificada com ácido fólico e ferro, crua, Brasil (média de diferentes amostras), >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ1493-----Calculado
Energykcal352-----Calculado
Moistureg11,8-10,513,024,19,117,182,1681Analítico
Total carbohydratesg75,5-----Calculado
Available carbohydratesg72,9-----Calculado
Proteinsg10,7-9,7911,724,19,117,182,1681Calculado
Lipidsg1,36-1,351,3724,19,117,182,1681Analítico
Fiberg2,58-2,352,8224,19,117,182,1681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,64-0,510,7724,19,117,182,1681Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,31---11681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg0,15---11681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsg0,44---11681Analítico
Trans fatty acidsg0,10---11681Analítico
Calciummg16,0-14,217,92801,1681Analítico
Ironmg5,70-5,605,8021182Analítico
Sodiummg0,75---11681Analítico
Magnesiummg30,8-30,531,02801,1681Analítico
Phosphormg116---11681Analítico
Potassiummg153---11681Analítico
Manganesemg0,47---11681Analítico
Zincmg0,87-0,830,9121681,1747Analítico
Coppermg0,15---11681Analítico
Seleniummcg6,00-5,606,4021745Analítico
Vitamin Amcg0,00---11742Atribuído
Vitamin Amcg0,00---11742Atribuído
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,08---11742Atribuído
Thiaminemg0,32---11681Analítico
Riboflavinmgtr---11681Analítico
Niacinmg0,90---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mgtr---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmgtr---11681Analítico
Folatemcg281-----Calculado
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing10,7-9,7911,724,19,117,182,1681Calculado
Animal proteing0,00-----Assumido

Data source:

4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.
19 - Marchini JS, Vitali LH, Jordão JA, et al. Determinação de macronutrientes em alimentos normalmente consumidos pela população brasileira. Rev Inst Adolfo Lutz. 1994; 53(1/2): 11-6.
117 - Araújo WMC, Ciacco CF, Camargo CR. Efeito da adição de farinha de soja desengordurada como fonte de lipoxigenase ativa nas características reológicas da massa de farinha de trigo. Ciênc Tecnol Aliment. 1995; 15(3): 288-93.
182 - Elpo ERS, Freitas RJS, Gomes EC. Avaliação dos teores de ferro nos alimentos da cesta básica. Arch Latinoam Nutr. 1996; 48(1): 65-7.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
1182 - Kira CS, Buzz ML, Carvalho MFH, et al. Avaliação dos teores de ferro em farinhas de trigo fortificadas, São Paulo, Brasil. Rev Inst Adolfo Lutz. 2006; 65(3): 181-5.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).