Code: BRC0169B
Description: Escarole, leaf, raw, BrazilCichorium endivia L. << Escarola, folha, crua, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.
| Component | Units | Value for 100 g | Standard deviation | Minimum Value | Maximum Value | Number of data used | References | Data type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Energy | kJ | 67 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kcal | 16 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Moisture | g | 94,4 | - | - | - | 1 | 4,51,82,178 | Analítico |
| Total carbohydrates | g | 2,74 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Available carbohydrates | g | 0,88 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Proteins | g | 1,54 | - | - | - | 1 | 4,51,82,178 | Calculado |
| Lipids | g | 0,30 | - | - | - | 1 | 4,51,82,178 | Analítico |
| Fiber | g | 1,86 | - | - | - | 1 | 4,82,178 | Analítico |
| Alcohol | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Ash | g | 0,98 | - | - | - | 1 | 4,51,82,178 | Analítico |
| Cholesterol | mg | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Total saturated fatty acids | g | 0,07 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Total monounsaturated fatty acids | g | 0,01 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Total polyunsaturated fatty acids | g | 0,13 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Trans fatty acids | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Calcium | mg | 0,00 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Iron | mg | 0,74 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Sodium | mg | 19,7 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Magnesium | mg | 13,4 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Phosphor | mg | 25,1 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Potassium | mg | 281 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Manganese | mg | 0,38 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Zinc | mg | 0,71 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Copper | mg | 0,09 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Selenium | mcg | 0,18 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Vitamin A | mcg | 379 | - | - | - | - | 82,530 | Calculado |
| Vitamin A | mcg | 189 | - | - | - | - | 82,530 | Calculado |
| Vitamin D | mcg | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | 0,66 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Thiamine | mg | 0,07 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Riboflavin | mg | 0,07 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Niacin | mg | 0,36 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Pyridoxine (B6) | mg | 0,02 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Cobalamin (B12) | mcg | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Vitamin C | mg | 5,82 | - | - | - | 1 | 1742 | Atribuído |
| Folate | mcg | 127 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
| Added salt | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Added sugar | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added fat | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Vegetable protein | g | 1,54 | - | - | - | 1 | 4,51,82,178 | Analítico |
| Animal protein | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
Data source:
4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.51 - Mendez MHM, Derivi SCN, Rodriguez MCR, Fernandes ML. Tabela de composição de alimentos. Rio de Janeiro: EDUFF. 1995.
82 - Costa MAL, Penteado MVC. Alterações decorrentes de dois tipos de cozimento sobre os teores de carotenóides pró-vitamínicos A em escarolas (Cichorium endivia L.). Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1996; 32(2): 95-100.
178 - Vollendorf NW, Marlett JÁ. Comparison of two methods of fiber analysis of 58 foods. J Food Compos Anal. 1994; 6: 203-14.
530 - Azevedo-Meleiro CH, Rodriguez-Amaya DB. Carotenoids of endive and New Zealand spinach as affected by maturity, season and minimal processing. J Food Compos Anal. 2005; 18: 845-55.
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/