Code: BRC0290C
Description: Fruits, native from Brazil (average of 23 species) << Frutas, nativas, Brasil (média de 23 espécies), Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ297-----Calculado
Energykcal70-----Calculado
Moistureg80,914,122,092,22338,51,174,229,278,307,385,1480,1681,1792Analítico
Total carbohydratesg16,9-----Calculado
Available carbohydratesg13,8-----Calculado
Proteinsg0,990,590,303,212338,51,174,229,278,307,385,1480,1681,1792Calculado
Lipidsg0,580,700,072,902338,51,174,229,278,307,385,1480,1681,1792Analítico
Fiberg3,171,840,448,402338,51,174,229,278,307,385,1480,1681,1972Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,610,350,201,862338,51,174,229,278,307,385,1480,1681,1792Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,160,16tr0,5210174,385,1681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg0,120,09tr0,2610174,385,1681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsg0,100,03tr0,1310174,385,1681Analítico
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg13,810,21,0240,12238,229,278,385,801,1480,1681,1792Analítico
Ironmg0,280,180,050,732338,229,278,385,1480,1681,1792Analítico
Sodiummg8,4119,0tr78,023229,278,1480,1681,1792Analítico
Magnesiummg15,913,10,2259,123278,385,801,1480,1681,1792Analítico
Phosphormg22,913,74,1254,61738,278,385,1480,1681Analítico
Potassiummg2281563,2572223229,278,385,1480,1681,1792Analítico
Manganesemg0,310,790,003,73231792Analítico
Zincmg0,270,190,050,6723229,278,385,1480,1681,1747,1792Analítico
Coppermg0,110,100,000,432338,278,385,1480,1681,1792Analítico
Seleniummcg0,450,250,200,804229,1745,192Analítico
Vitamin Amcg75,91080,0023951044,1681,1742,1746Analítico
Vitamin Amcg37,954,30,001195174,1681,1742,1746Analítico
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mgtr-0,080,77--Analítico
Thiaminemg0,140,090,030,37171681Analítico
Riboflavinmg0,080,05tr0,17171681Analítico
Niacinmgtr-tr4,34171681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,060,030,030,12171681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmg21,313,53,7760,9241681,1746Analítico
Folatemcg12,98,347,8922,531681,1742Analítico
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing0,990,590,303,212338,51,174,229,278,307,385,1480,1681,1792Analítico
Animal proteing0,00-----Assumido

Data source:

38 - Silveira NVV, Zamboni CQ, Jakabi M, Anraku TY. Sardinhas inteiras, salgadas e prensadas: condições hogiênico-sanitárias, estado de conservação e valor nutritivo. Rev Inst Adolfo Lutz. 1986; 46(1/2): 111-6.
51 - Mendez MHM, Derivi SCN, Rodriguez MCR, Fernandes ML. Tabela de composição de alimentos. Rio de Janeiro: EDUFF. 1995.
174 - Salgado MS, Guerra NB, Melo Filho AB. Polpa de Fruta congelada: efeito do processamento sobre o conteúdo de fibra alimentar. Rev Nutr PUCCAMP. 1999; 12(3): 303-8.
192 - Paulinyi HM, Alvarenga MG. Variação sazonal dos nutrientes cálcio e magnésio e dos elementos berílio, estrôncio e bário em leite de vaca de duas cooperativas de Minas Gerais. Ciênc Tecnol Aliment. 1995; 15(1): 54-8.
229 - Yuyama LKO, Aguiar JPL, Macedo SHM, et al. Determinação dos teores de elementos minerais em alimentos convencionais e não convencionais da Região Amazônica pela técnica de análise por ativação com nêutrons. Acta Amaz. 1997; 27(3): 183-95.
278 - Hiane PA, Ramos MIL, Ramos-Filho MM, Barros GEG. Teores de minerais em alguns frutos do estado de Mato Grosso do Sul. Boletim CEPPA. 1992; 10(2): 208-14.
307 - Pak N. Fibra dietetica en alimentos chilenos. Centro de Nutrición Humana - Faculdad de Medicina/ Universidad de Chile. Santiago - Chile.
385 - Rogez H, Buchant R, Mignolet E, et al. Chemichal composition of the pulp three typical Amazonian fruits: araça-boi (Eugenia stipitata), bacuri (Platonia Insignis) and cupuaçu (Theobroma grandiflorum). Eur Food Res Technol. 2004; 218: 380-4.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
1044 - Porcu OM, Rodriguez-Amaya DB. Variation in the carotenoid composition of the lycopene-rich Brazilian fruit Eugenia uniflora L. Plant Foods Hum Nutr. 2008; 63: 195-9.
1480 - Naozuka J, Vieira EC, Nascimento AN, Oliveira PV. Elemental analysis of nuts and seeds by axially viewed ICP-OES. Food Chem. 2010; 124: 1667-72.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1746 - Cardoso PC, Tomazini APB, Stringheta PC, et al. Vitamin C and carotenoids in organic and conventional fruits grown in Brazil. Food Chem. 2011; 126: 411-6.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.
1792 - Aguiar, JPL. Tabela de Composição de Alimentos da Amazônia. Manaus: Editora INPA. 2019.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).