Code: BRC0295C
Description: Brazilian fruit, `Sorvinha`, raw, BrazilCouma utilis (Mart.) << Sorvinha (sorva), in natura, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.
| Component | Units | Value for 100 g | Standard deviation | Minimum Value | Maximum Value | Number of data used | References | Data type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Energy | kJ | 441 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kcal | 105 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Moisture | g | 72,5 | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Total carbohydrates | g | 22,9 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Available carbohydrates | g | 14,5 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Proteins | g | 1,20 | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Lipids | g | 2,90 | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Fiber | g | 8,40 | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Alcohol | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Ash | g | 0,50 | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Cholesterol | mg | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Total saturated fatty acids | g | 0,81 | - | - | - | - | 174,385,1681 | Atribuído |
| Total monounsaturated fatty acids | g | 0,58 | - | - | - | - | 174,385,1681 | Atribuído |
| Total polyunsaturated fatty acids | g | 0,48 | - | - | - | - | 174,385,1681 | Atribuído |
| Trans fatty acids | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Calcium | mg | NA | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Iron | mg | tr | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Sodium | mg | 34,9 | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Magnesium | mg | 13,2 | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Phosphor | mg | 0,00 | - | - | - | - | 278,385,1480,1681 | Atribuído |
| Potassium | mg | 229 | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Manganese | mg | 0,25 | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Zinc | mg | tr | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Copper | mg | 0,21 | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Selenium | mcg | NA | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Vitamin A | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vitamin A | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vitamin D | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Thiamine | mg | 0,19 | - | - | - | - | 1681 | Atribuído |
| Riboflavin | mg | 0,11 | - | - | - | - | 1681 | Atribuído |
| Niacin | mg | tr | - | - | - | - | 1681 | Atribuído |
| Pyridoxine (B6) | mg | 0,09 | - | - | - | - | 1681 | Atribuído |
| Cobalamin (B12) | mcg | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Vitamin C | mg | 30,6 | - | - | - | - | 1681,1746 | Atribuído |
| Folate | mcg | 18,6 | - | - | - | - | 1681,1742 | Atribuído |
| Added salt | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added sugar | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added fat | g | 0,00 | - | - | - | - | - | - |
| Vegetable protein | g | 1,20 | - | - | - | 1 | 1792 | Analítico |
| Animal protein | g | 0,00 | - | - | - | - | - | - |
Data source:
174 - Salgado MS, Guerra NB, Melo Filho AB. Polpa de Fruta congelada: efeito do processamento sobre o conteúdo de fibra alimentar. Rev Nutr PUCCAMP. 1999; 12(3): 303-8.278 - Hiane PA, Ramos MIL, Ramos-Filho MM, Barros GEG. Teores de minerais em alguns frutos do estado de Mato Grosso do Sul. Boletim CEPPA. 1992; 10(2): 208-14.
385 - Rogez H, Buchant R, Mignolet E, et al. Chemichal composition of the pulp three typical Amazonian fruits: araça-boi (Eugenia stipitata), bacuri (Platonia Insignis) and cupuaçu (Theobroma grandiflorum). Eur Food Res Technol. 2004; 218: 380-4.
1480 - Naozuka J, Vieira EC, Nascimento AN, Oliveira PV. Elemental analysis of nuts and seeds by axially viewed ICP-OES. Food Chem. 2010; 124: 1667-72.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1746 - Cardoso PC, Tomazini APB, Stringheta PC, et al. Vitamin C and carotenoids in organic and conventional fruits grown in Brazil. Food Chem. 2011; 126: 411-6.
1792 - Aguiar, JPL. Tabela de Composição de Alimentos da Amazônia. Manaus: Editora INPA. 2019.