Code: BRC0297C
Description: Brazilian fruit, Pajurá, pulp, raw, BrazilCouepia bracteosa << Pajurá, polpa, in natura, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ577-----Calculado
Energykcal135-----Calculado
Moistureg64,9-62,267,621792,1817Analítico
Total carbohydratesg31,3-----Calculado
Available carbohydratesg31,3-----Calculado
Proteinsg2,23-1,782,6821792,1817Calculado
Lipidsg0,19-0,100,2821792,1817Analítico
Fiberg0,00---11817Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg1,32-0,661,9821792,1817Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,03----174,385,1681Atribuído
Total monounsaturated fatty acidsg0,02----174,385,1681Atribuído
Total polyunsaturated fatty acidsg0,02----174,385,1681Atribuído
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg23,4----38,229,278,385,801,1480,1681,1792Analítico
Ironmg0,47----38,229,278,385,1480,1681,1792Analítico
Sodiummg14,2----229,278,1480,1681,1792Analítico
Magnesiummg26,9----278,385,801,1480,1681,1792Analítico
Phosphormg38,8----38,278,385,1480,1681Atribuído
Potassiummg385----229,278,385,1480,1681,1792Analítico
Manganesemg0,53----1792Analítico
Zincmg0,46----229,278,385,1480,1681,1747,1792Analítico
Coppermg0,18----38,278,385,1480,1681,1792Analítico
Seleniummcg0,77----229,1745,192Analítico
Vitamin Amcg195---11817Analítico
Vitamin Amcg97,0---11817Analítico
Vitamin DmcgNA------
Alpha-tocopherol (vitamin E)mgNA------
Thiaminemg0,23----1681Analítico
Riboflavinmg0,13----1681Analítico
Niacinmgtr----1681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,10----1681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmg18,4---11817Analítico
Folatemcg21,9----1681,1742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing2,230,641,782,6821792,1817Analítico
Animal proteing0,00-----Assumido

Data source:

38 - Silveira NVV, Zamboni CQ, Jakabi M, Anraku TY. Sardinhas inteiras, salgadas e prensadas: condições hogiênico-sanitárias, estado de conservação e valor nutritivo. Rev Inst Adolfo Lutz. 1986; 46(1/2): 111-6.
174 - Salgado MS, Guerra NB, Melo Filho AB. Polpa de Fruta congelada: efeito do processamento sobre o conteúdo de fibra alimentar. Rev Nutr PUCCAMP. 1999; 12(3): 303-8.
192 - Paulinyi HM, Alvarenga MG. Variação sazonal dos nutrientes cálcio e magnésio e dos elementos berílio, estrôncio e bário em leite de vaca de duas cooperativas de Minas Gerais. Ciênc Tecnol Aliment. 1995; 15(1): 54-8.
229 - Yuyama LKO, Aguiar JPL, Macedo SHM, et al. Determinação dos teores de elementos minerais em alimentos convencionais e não convencionais da Região Amazônica pela técnica de análise por ativação com nêutrons. Acta Amaz. 1997; 27(3): 183-95.
278 - Hiane PA, Ramos MIL, Ramos-Filho MM, Barros GEG. Teores de minerais em alguns frutos do estado de Mato Grosso do Sul. Boletim CEPPA. 1992; 10(2): 208-14.
385 - Rogez H, Buchant R, Mignolet E, et al. Chemichal composition of the pulp three typical Amazonian fruits: araça-boi (Eugenia stipitata), bacuri (Platonia Insignis) and cupuaçu (Theobroma grandiflorum). Eur Food Res Technol. 2004; 218: 380-4.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
1480 - Naozuka J, Vieira EC, Nascimento AN, Oliveira PV. Elemental analysis of nuts and seeds by axially viewed ICP-OES. Food Chem. 2010; 124: 1667-72.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.
1792 - Aguiar, JPL. Tabela de Composição de Alimentos da Amazônia. Manaus: Editora INPA. 2019.
1817 - Massing LT, Mourão RHV, Bouillet LE, et al. Nutritional composition of the pulp of Pajurá (Couepia bracteosa Benth.), an underutilized fruit from the Amazon. Integr Food Nutr Metab. 2018; 5(2): 1-7.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).