Code: BRC0473E
Description: Fish, freshwater, Pirarucu, dorsal/ventral muscle, salted, dried (average of several samples AM state), BrazilArapaima gigas << Peixe, água doce, Pirarucu, músculo dorsal/ventral, salgado, seco (média de várias amostras estado AM), Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ776-----Calculado
Energykcal185-----Calculado
Moistureg45,73,9935,550,5161788,1789,1790Analítico
Total carbohydratesg0,00-----Calculado
Available carbohydratesg0,00-----Calculado
Proteinsg28,65,9720,344,8161788,1789,1790Analítico
Lipidsg7,876,552,0323,5171788,1789,1790Analítico
Fiberg0,00-----Assumido
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg17,93,546,8323,7161788,1789,1790Analítico
Cholesterolmg99,8----1681Analítico
Total saturated fatty acidsg3,14----1681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg2,48----1681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsg0,73----1681Analítico
Trans fatty acidsg0,06----1681Analítico
Calciummg103----1792Analítico
Ironmg2,74----1792Analítico
Sodiummg9363----1792Analítico
Magnesiummg28,8----1792Analítico
Phosphormg423----1681Atribuído
Potassiummg234----1792Analítico
Manganesemg0,03----1792Analítico
Zincmg1,22----1792Analítico
Coppermg0,13----1681Analítico
SeleniummcgNA------
Vitamin Amcgtr----1792Atribuído
Vitamin Amcgtr----1792Atribuído
Vitamin DmcgNA------
Alpha-tocopherol (vitamin E)mgNA------
Thiaminemg0,04----1742Atribuído
Riboflavinmg0,06----1742Atribuído
Niacinmg2,97----1681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,16----1742Atribuído
Cobalamin (B12) mcg1,58----1742Atribuído
Vitamin Cmg0,00----1681Analítico
FolatemcgNA------
Added saltgNA------
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing0,00-----Assumido
Animal proteing28,65,9720,344,8161788,1789,1790Analítico

Data source:

1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1788 - Farias ABS. Avaliação físico-química e microbiológica do Pirarucu (Arapaima Gigas) salgado seco consumido na merenda escolar do estado do Amazonas [relatório final PIB-A/0040/2014]. 21 p. Manaus: Universidade Federal do Amazonas. 2015.
1789 - Oliveira MJM. Processamento do Pirarucu (Arapaima gigas, SCHINZ 1822) procedente da reserva extrativista Auati-Paraná, Município de Fonte Boa - AM [dissertação]. 82 p. Manaus: Universidade Federal do Amazonas. 2011.
1790 - Viana AP. Avaliação da qualidade fisico-quimica do Pirarucu (Arapaima gigas, SCHINZ 1822) procedente da reserva extrativisra Auati-Paraná, Município de Fonte Boa - AM [relatório parcial PIB – A - 0040/2009-2010]. Manaus: Universidade Federal do Amazonas. 2010.
1792 - Aguiar, JPL. Tabela de Composição de Alimentos da Amazônia. Manaus: Editora INPA. 2019.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).