Code: BRC0474E
Description: Fish, freshwater, Pirarucu, grown in Rondonia, various cuts, fresh (average of fish with different weights and cuts), BrazilArapaima gigas << Peixe, água doce, Pirarucu, cultivado em Rondônia, vários cortes, cru (média de pescados com diferentes pesos e cortes), Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.
| Component | Units | Value for 100 g | Standard deviation | Minimum Value | Maximum Value | Number of data used | References | Data type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Energy | kJ | 451 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Energy | kcal | 107 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Moisture | g | 75,6 | 2,45 | 68,5 | 78,8 | 32 | 1786,1787,1791 | Analítico |
| Total carbohydrates | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Available carbohydrates | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Calculado |
| Proteins | g | 20,6 | 2,57 | 17,5 | 28,9 | 32 | 1786,1787,1791 | Calculado |
| Lipids | g | 2,74 | 1,16 | 1,00 | 6,04 | 32 | 1786,1787,1791 | Analítico |
| Fiber | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Alcohol | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Ash | g | 1,10 | 0,10 | 0,96 | 1,43 | 32 | 1786,1787,1791 | Analítico |
| Cholesterol | mg | 34,7 | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Total saturated fatty acids | g | 0,40 | - | - | - | 1 | 1786 | Analítico |
| Total monounsaturated fatty acids | g | 0,04 | - | - | - | 1 | 1786 | Analítico |
| Total polyunsaturated fatty acids | g | 0,65 | - | - | - | 1 | 1786 | Analítico |
| Trans fatty acids | g | 0,02 | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Calcium | mg | 13,1 | 2,66 | 10,2 | 15,4 | 3 | 1787 | Analítico |
| Iron | mg | 0,10 | - | - | - | 3 | 1787 | Analítico |
| Sodium | mg | 75,4 | 15,8 | 65,1 | 93,6 | 3 | 1787 | Analítico |
| Magnesium | mg | 28,1 | 6,53 | 20,6 | 32,2 | 3 | 1787 | Analítico |
| Phosphor | mg | 188 | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Potassium | mg | 312 | 60,3 | 267 | 381 | 3 | 1787 | Analítico |
| Manganese | mg | 0,02 | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Zinc | mg | 0,63 | 0,68 | 0,10 | 1,40 | 3 | 1787 | Analítico |
| Copper | mg | 0,06 | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Selenium | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Vitamin A | mcg | tr | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Vitamin A | mcg | tr | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Vitamin D | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Thiamine | mg | 0,04 | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Riboflavin | mg | 0,05 | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Niacin | mg | 2,72 | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Pyridoxine (B6) | mg | 0,15 | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Cobalamin (B12) | mcg | 1,44 | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Vitamin C | mg | 0,00 | - | - | - | - | 1681 | Analítico |
| Folate | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
| Added salt | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added sugar | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Added fat | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Vegetable protein | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
| Animal protein | g | 20,6 | 2,57 | 17,5 | 28,9 | 32 | 1786,1787,1791 | Analítico |
Data source:
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/1786 - Martins MG, Martins DEG, Pena RS. Chemical composition of different muscle zones in pirarucu (Arapaima gigas). Food Sci Technol. 2017; 651-6.
1787 - Coutinho NM, Canto ACVCS, Mársico ET et al. Fatty acid composition and influence of temperature on the lipid stability of Arapaima gigas meat. Braz J Food Technol. 2019; 22: e2018132
1791 - Dantas Filho JV, Cavali J, Nunes CT et al. Composição centesimal, valor calórico e correlação preço-nutrientes de cortes comerciais de tambaqui (Colossoma macropomum) e pirarucu (Arapaima gigas). Res Soc Dev. 2021; 10(1): 520-9.