Code: BRC0493E
Description: Fish, saltwater, raw (average of 10 species), Brazil << Peixe, água salgada, cru (média de 10 espécies), Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ413-----Calculado
Energykcal98-----Calculado
Moistureg75,99,5047,686,0146,62,1098,123,130,461,1514,1681Analítico
Total carbohydratesg0,35-----Calculado
Available carbohydratesg0,00-----Calculado
Proteinsg19,14,6813,028,8146,62,1098,123,130,461,1514,1681Calculado
Lipidsg2,422,650,369,71146,62,1098,123,130,461,1514,1681Analítico
Fiberg0,00-----Assumido
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg2,605,680,4122,3146,62,1098,123,130,461,1514,1681Analítico
Cholesterolmg60,929,118,6138141681,1742Analítico
Total saturated fatty acidsg0,690,660,102,47141681,1742Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg0,871,040,092,90131681,1742Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsg0,600,850,103,13121681,1742Analítico
Trans fatty acidsg0,010,000,010,0131681,1742Analítico
Calciummg46,890,75,5733114123,801,1681,1742Analítico
Ironmg0,410,340,111,2714-Analítico
Sodiummg83,836,530,3176131681,1742Analítico
Magnesiummg25,98,2514,549,514123,801,1681,1742Analítico
Phosphormg19258,390,5326141681,1742Analítico
Potassiummg28290,669,3433141681,1742Analítico
Manganesemg0,030,020,010,0791681,1742Analítico
Zincmg0,410,150,200,67141681,1742,1747Analítico
Coppermg0,070,050,020,14-1681,1742Analítico
Seleniummcg38,915,628,362,0-745,1514,1747Analítico
Vitamin Amcg22,624,32,7765,081681,1742Analítico
Vitamin Amcg24,923,92,7765,0101681,1742Analítico
Vitamin Dmcg3,393,730,099,2081681,1742Atribuído
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,530,610,041,5881742Atribuído
Thiaminemg0,080,060,020,2071681,1742Analítico
Riboflavinmg0,060,060,020,21101681,1742Analítico
Niacinmg3,242,880,009,77-1681,1742Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,170,210,030,3221681,1742Analítico
Cobalamin (B12) mcg2,282,480,178,19131742Atribuído
Vitamin Cmg0,00----1681,1742Assumido
Folatemcg10,36,651,7324,6131742Atribuído
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00-----Assumido
Vegetable proteing0,00-----Assumido
Animal proteing19,14,6813,028,8146,62,1098,123,130,461,1514,1681Analítico

Data source:

6 - Morais C, Aguirre JM, Pizzinatto A, et al. Utilização da fauna acompanhante na captura do camarão-sete-barbas (Xiphopenaeus kroyeri Heller) para obtenção de farinha mista de polpa de peixe e de arroz. Boletim ITAL. 1983; 20(3): 217-37.
62 - Badolato ESG, Carvalho JB, Amaral-Mello MRP, et al. Composição centesimal de ácidos graxos e valor calórico de cinco espécies de peixes marinhos nas diferentes estações do ano. Rev Inst Adolfo Lutz. 1994; 54(1): 27-35.
123 - Hense H, Kieckbusch TG. Congelamento de cação com transmissão de calor unidirecional: 1- Dados Experimentais. Boletim SBCTA. 1994; 27(2): 118-27.
130 - Silva SMCS, Kuga EK, Mancini Filho J. Efeito do processamento sobre ácidos graxos poliinsaturados da fração lipídica da sardinha (Sardinella brasiliensis) e da tainha (Mugil cephalus). Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1994; 29(1): 41-6.
461 - Mira NVM, Lanfer-Marquez UM. Avaliação da composição centesimal, aminoácidos e mercúrio contaminante de surimi. Ciênc Tecnol Aliment. 2005; 25(4): 665-71.
745 - Carvalho Filho EV, Aquino JS, Donato NR, et al. Monitoramento físico-químico e microbiológica de dietas enterais em unidade hospitalar pública da região nordeste do Brasil. Alim Nutr. 2008; 19(2): 145-51.
801 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR. Concentrações de Cálcio e de Magnésio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Braz J Food Technol. 2001; 4: 123-30.
1098 - Rosso VV, Mercadante AZ. The high ascorbic acid content is the main cause of the low stability of anthocyanin extracts from acerola. Food Chem. 2007; 103: 935-43.
1514 - Tenuta Filho A, Macedo LFL, Favaro DIT. Concentração e retenção do selênio em peixes marinhos. Ciênc Tecnol Aliment. 2010; 30(Supl 1): 210-4.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).